ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

Bio STUP

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
BIO STUP (varianta de pavilion sau pe vatra) ŞI METODĂ DE CONTROL ANTI-VAROZĂ

Se aplică în apicultură şi se referă la un format optim de stup cu sau fără cat(magazie) care împreună cu o metodă conduc la controlul până la eliminarea pe cale naturală al celui mai periculos parazit din apicultură: VAROZA


În prezent se folosesc o serie de medicamente mai mult sau mai puţin costisitoare pentru controlul VAROZEI. În România, cel mai popular medicament este VARACHET-ul, care folosit cu intensitate are următoarele dezavantaje:
  • Măreşte costul de înteţinere al familiei de albine şi implicit costul mierei de albine.
  • Se realizează un proces de selecţie naturală a celor mai puternici indivizi din colonia de VAROZĂ, cu efect în creşterea dozei de tratament.
  • Mierea de albine obţinută nu poate avea certificatul de miere bio sau miere ecologică din cauza unor urme reziduale de medicament.
  • Scade puterea prolifică a reginei.
Stupul prezentat în cele ce urmează, creează condiţiile necesare aplicării optime a metodei următoare, cu efect în controlul natural până spre eliminare a VAROZEI apicole.

1. BIO STUPUL (varianta de pavilion sau varianta pe vatra / stationar)

Stupul este realizat din lemn de brad şi are formă dreptunghiulară putând acomoda până la 12 rame standard de 3.5cm. Această dimensiune este optimă pentru dezvoltarea unei famillii de albine. Acest format de stup se pretează atât lucrului la pavilion cât şi lucrului cu stupi vărsaţi, în ambele cazuri cu sau fără cat(magazie/cămară). Acest stup are două fante pentru urdinişe si o a treia în partea opusă(stupii vărsaţi) sau lângă cele două(varianta de pavilion), deoarece în sezonul rece va oferi avantajul de a ierna cu 3 familii în acelaşi stup.


Ideea inovatoare adusă de acest stup constă în amplasarea unui grătar din lemn în partea opusă fantelor de la urdiniş adică în partea din spate a stupului formându-se un mic buzunar. Acest buzunar poate acomoda până la 5 rame. Rama de lângă grătar va fi rama claditoare / control. Restul sunt separate de o diafragmă şi formează creşa de regine ataşată stupului. Grătarul este dispus în pat cald faţă de ramele din cuib care sunt dispuse în pat rece. Distanţa dintre fantele grătarului trebuie să corespundă cu distanţa dintre rame astfel încât regina să nu aibă sentimentul că stupul se termină la grătar. Ea va trece astfel de acest grătar în spaţiul pe care îl delimitează pentru a depune ouă de trântori pe rama de control special pregatită în acest sens.


Această ramă, va fi rama de control a VAROZEI şi este interesant de remarcat că e dispusă în pat cald faţă de celelate rame din cuib, care sunt dispuse în part rece. Patul rece are avantajul unei ventilări mult mai bune a familiei. Faptul că rama de control străbate cuibul de albine, are o importanţă foarte mare pe care o vom prezenta în metoda de mai jos. Acceaşi zonă în care se inserează rama de control ale VAROZEI, poate fi folosită primăvara şi toamna pentru amplasarea hrănitorilor.

2. METODĂ DE CONTROL ANTI-VAROZĂ

Ideea descrisă aici constă din două părţi:
  1. Inserarea unei rame goale de control(rame oarbe) al VAROZEI în spaţiul delimitat de grătarul din stupul brevetat şi verificarea atentă astfel încât, rama sa fie eliminata înainte de capacirea puietului de trântori. În cazul în care nu există infestare cu VAROZA pe rama de control, din fagurele colectat se poate recolta apilarnirul şi apoi ceara naturală. Dacă infestarea este puternică, fagurele de pe rama de control se distruge prin ARDERE completă. Larva de trântor este o ţintă favorită pentru VAROZĂ care va infesta cu prioritate populaţia de pe rama de control.
  2. Verificarea si înlocuirea tuturor ramelor din familia de albine care conţin celule de trântori. În acest fel, VAROZA se va concentra pe rama de control deoarece numai acolo vor fi trântori.
    Repetarea pasilor 1. si 2. are ca rezultat controlul strict pe cale naturală a VAROZEI.

Avantajele noului tip de stup :
  • Controlul natural strict al VAROZEI apicole (rama claditoare accesibila de pe orice rama din cuib).
  • Temperarea roitului natural
  • Fund multifunctional (antivaroa, tava colectoare polen, zona de igienizare si tratament, detasabil si izolator termic iarna)
  • În condiţiile folosirii de sârmă inox pe rame şi a unei centrifuge inox, se creează premisele recoltării mierii de albine bio.
  • Acomodarea usoara si sigura a matcilor folosind diafragmele cu ochiuri
  • Stimularea producţiei de ceară deoarece metoda prezentată obligă albinele să producă ceară pentru ramele de control.
  • Producţia de apilarnir când nivelul de infestare este minim.
  • Dacă se foloseşte o folie sau o sticlă pentru acoperirea zonei de control, se poate face inspecţia stupului fără a deranja familia de albine. Intervenţia are loc doar când trebuie eliminat fagurele de pe rama de control.
  • Eficientizarea muncii apicultorului prin faptul că diagnosticul se poate pune doar privind prin zona de control şi urmărind activitatea de la urdiniş.
  • Catul/magazia se aplică deasupra ramelor din cuib, lasând liberă zona de control cu rama oarbă favorizând astfel interventia rapidă la stupii cu cat/magazie.
  • Toamna şi primăvara rama de control se înlocuieşte cu hrănitor cu rama de control, albinele având acces rapid şi direct de pe orice ramă a cuibului.
  • Tratamentul medicamentos împotriva varozei, etc , dacă este necesar, se poate aplica toamna sau primavara cand cat-ul este scos folosind fundul cu sertar multifunctional
  • În sezonul rece se iernează în condiţii optime deoarece stupul permite împarţirea în 3 şi iernarea 3 în 1 la varianta pe vatra sau 2 in 1 la varianta de pavilion.
Versiunea pavilion/vagon are si cat/magazie detasabila dar nu este prezenta in poza de mai sus

Aceasta poza este valabila pentru ambele versiuni (pavilion sau stationar) cu exceptia fpatului ca 
la versiunea stationara, buzunarul este putin mai mare




Roinita este prezenta la varinata stationara/ vatra si permite utilizarea aceluiasi capac atat cand 
avem catul/magazia montata sau nu





Inmultitorul de matci este o solutie de portabila pentru pavilioane, unde procentajul de imperechere
al matcilor este destul de scazut. Poate fi folosit si in cadrul unei stupine stationare.




Pliantul A4 - fata Pliantul A4 - verso

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner